Mentalbeskrivning på L-kullen och Folke från K-kullen

 

Folke från K-kullen visade sig vara både trygg, nyfiken och lekfull, precis som jag önskar att mina valpar ska vara.

Idag fyller de fem tjejerna ur L-kullen 2 år. Och i söndags var det deras tur att få göra en mentalbeskrivning på Fagersta Brukshundklubb tillsammans med Folke från K-kullen (Kajsas bror)
Det är alltid så kul och intressant att göra mentalbeskrivningar på valpkullarna. Varje gång jag börjar planera en valpkull tänker jag mycket på vilken hane som jag ska be att få låna för att valparna får så bra mentalitet som möjligt, men även blir snygga och friska. Det är många nätter som jag sitter och letar och letar efter de hanar som jag tror passar just mina tikar. Men så klart är det inte bara hur jag tänker avelsmässigt som visar sig i hundarnas mentalitet, man brukar säga att det är 30% gener och 70% miljö som tillsammans ger hundens mentalitet. Så jag har ju också fantastiska valpägare som tar han om sina hundar så fint. Massor av grattis mattarna och husse Marie, Ann-Catrin, Mattias. Katarina och Lena 😀  ❤

 

Lava var även hon en liten modig fröken som nyfiket kollade över allt som hände. Vem var det långt där borta i skogen som ropade? Vad var det får något som plötsligt flög upp framför ögonen på henne? Och när hon kollat upptäckte hon att det där var väl inget och fortsatte promenaden i skogen som om ingenting hade hänt.

Dvärgschnauzern är en trygg hundras, som även är frisk (men så klart det finns sjukdomar även hos dvärgschnauzrar, bland annat en del ögonproblem som gör att man alltid undersöker ögonen på hundar innan man avlar på dem)
När det gäller mentaliteten har SKK gjort en sammanställning av 200 dvärgschnauzrar som genomför BPH (en typ av mentalbeskrivning), där berättar de att dvärgschnauzern är en trygg hund även om de flesta inte är så intresserade av främmande personer. De allra flesta har mycket lite aggressivitet i sig och reagerar sällan med hot. Ja de uppfattas som att de har en positiv attityd och är pigga, vakna och alerta.

 

Lissi visade samma mod som sina systrar. Varken spöken eller en skramlande kedja på en korrugerad plåts kunde skrämma henne. Och leka, jag det var ju hur roligt som helst, även med testledaren 🙂 

Men det finns ändå några saker man ska se upp med, många verkar lättdistraherade och har en förhållandevis låg nyfikenhet och är inte så lekfulla.
Det kan man ju tycka inte är så farligt, det viktigaste är ju att de är trygga. Men nyfikenhet och leklust är två egenskaper som ändå är bra om en hund har.
Nyfikenheten gör att även om hunden tycker något är läskigt, så vågar de fram ändå för att undersöka det farliga, på så sätt skaffar de sig erfarenheter och vet att allt som verkar farligt kanske inte är det. Och de blir allt tryggare i sitt liv.
När det gäller lekfullheten är även det en bra egenskap. Leken kan få hundens stress att avta och stärker även välbefinnandet och självförtroendet hos hunden.
Och när hunden leker får den också bra motion som påverkar muskler som den inte använder på en vanlig koppelpromenad. Ja leken ger bra motion både av kropp och hjärna samtidigt som den ger spänning i tillvaron.
Men kanske viktigast är att genom leken stärks också de sociala banden mellan ägare och hund. Och är dessutom den bästa formen av belöning som kan konkurrera med både katter och rådjur om man använder den rätt.

Vad som gjorde mig så glad med L-kullens mentalbeskrivning var att de alla både visade sig så trygga, nyfikna och lekfulla. Och alla hade 1a eller 2a på skott, vilket betyder att de är fullständigt skottsäkra.

 

Även Lale fick fina vitsord på beskrivningen, social, trygg, nyfiken och lekfull. Och det blev jag ju lite extra glad för eftersom jag hoppas få en kull valpar av henne så småningom. Och det var just hennes härliga temperament jag tänkte på när jag bestämde mig för att behålla henne och lämna henne på foder till Katarina.
Ja också Tuwa (bilderna nedan) var en cool tjej som inte lät sig störas alltför mycket. Men hon var lite lugnare än de andra. Kanske inte riktigt lika lekfull, men nyfiken var hon. På spökena blev det en femma just på nyfikenheten (på en skala från 1-5) 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s